"Weetjes"
Weetje
Voor het maken van balletjes wordt er geen vers brood gebruikt en het brood wordt ook niet in warm water geweekt, maar in koud, omdat het anders papperig wordt.
Brood- aardappel of meelballetjes zijn gaar als zij van binnen droog zijn.
Vlees balletjes zijn goed als je geen rauw vlees meer ziet.
​
Weetje
Wortelen zijn al eeuwenoud. De boeken gaan zelfs terug tot de 12e eeuw. Omstreeks 1600 kenden we alleen de wilde, gele en rode peen. Door veredeling van geel en rood onstond de oranje peen. Vanaf dat moment verdwenen de overige kleurenpeen (geheel ten onrechte) naar de achtergrond.
Weetje
De peterseliewortel is een peterselie soort en een zogenoemde ‘vergeten groente’. Deze wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om het blad. Deze wortel kan tot 15 cm lang worden en heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak. Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie.
​
Weetje
Kervel kan in azijn worden gedaan om de smaak te bewaren; kervel is een prima kruid om een kruidenazijn mee te maken.
​
Weetje
Het cacaopercentage in de chocola heeft niets te maken met de kwaliteit van de chocola.
Wel met de hoeveelheid cacao.
Het cacaopercentage wat op de verpakking staat, staat voor de totale hoeveelheid cacao in de reep. Dat is behalve de cacaopoeder ook de cacaoboter.
Een chocoladereep van bijvoorbeeld 85% kan bestaan uit 65% cacaomassa en 20% uit cacaoboter, maar ook 55% om 30%. En dat heeft invloed op de smaak van de chocoladereep.
Chocolademakers zijn niet verplicht om de verhouding van cacaoboter en andere cacaobestanddelen op het etiket te vermelden. De meeste doen dat ook niet. Die 70%, 82% of 90% op het wikkel van een pure reep zegt dus eigenlijk alleen iets over hoeveel suiker er in de chocolade zit. Bij een reep met een cacaopercentage van 70% is dat 30%, en in een pure reep van 82% zit 18% suiker.
​
​
​
​
Weetje
Er werd een aparte koekenpan gebruikt voor omeletten, pannenkoeken en wentelstruifjes en deze werd nergens anders voor gebruikt. De pan wordt niet afgewassen maar direct na het gebruik schoongemaakt met keukenpapier. Als je de pan weer gaat gebruiken wordt deze op het vuur gezet en met zout een beetje opgeschuurd en daarna afgewreven.
​
Weetje
Het verschil tussen een paté en een terrine.
Een paté wordt afgedekt met deeg en een terrine met een deksel.
Het deeg van de korst verschilt per gerecht. Een paté van gevogelte en kalfsvlees krijgt een dekseltje van bladerdeeg. Voor de grovere patés, zoals wild en vlees, wordt deze afgedekt met een boterdeeg.
Een terrine wordt vaak afgedekt met spek.
Weetje
Wild werd met ruim boter en spek aangebraden en in plaats van water werd er melk bij geschonken voor een heerlijke saus.
​
Weetje
Rapen net zoals meiknolletjes, koolrabi, koolraap allemaal kool-soorten die knollen vormen. En kool stond in vroeger tijd vaak voor de baarmoeder. Dus eigenlijk betekent het dat een vrouw spoedig zal bevallen.
​
Weetje
Slemp is een traditionele Nederlandse drank die in koude periodes van het jaar werd gedronken. Ook werd Slemp vroeger vaak op Nieuwsjaarsdag geschonken.
​
​
Weetje
Er bestaat een warenwet Cacao en Chocolade waarin is vastgelegd hoeveel cacaobestanddelen de pure, melk of witte chocola moet bevatten.
Voor puur is dat 35%, melk chocolade 25% en wit 20%.
Weetje
Er werd een aparte koekenpan gebruikt voor omeletten, pannenkoeken
en wentelstruifjes. Deze werd nergens anders voor gebruikt. De pan wordt niet afgewassen maar direct na gebruik schoongemaakt met keukenpapier. Als je de pan weer gaat gebruiken wordt deze op het vuur gezet en met zout een beetje opgeschuurd en daarna afgewreven.
​
Weetje
In 1820, toen het Nederlands metriek stelsel werd ingevoerd, werd de waarde van het Nederlandse pond bepaald op 1 kilogram. Dat is niet zo gek als het lijkt, een pond had vóór die tijd uiteenlopende waarden.
Met de invoering van het metriek stelsel werden die waarden afgeschaft en was de kilogram de officiële eenheid voor massa (of gewicht).
Met andere woorden, de kilogram was het moderne pond.
Pas met de Wet van 7 april 1869 (Staatsblad No.57) werden oude benamingen, waaronder ook het pond, afgeschaft en vervangen door de tegenwoordig gebruikte aanduidingen, zoals kilogram.
Met de IJkwet van 1937 werd het pond (ter waarde van een halve kilogram) officieel afgeschaft.
In het alledaags spraakgebruik heeft het pond de waarde van een halve kilogram behouden; een die dicht bij de oorspronkelijke waarde van voor 1820 ligt.
​
Weetje
In de Middeleeuwen stond kervel vaak in kloostertuinen. De zuiverende werking van dit licht naar anijs smakend kruid maakt het tot een kruid wat gebruikt werd tijdens de Paasdagen en op witte donderdag opdat de ziel gezuiverd werd.
​
​