https://prf.hn/click/camref:1101l7Npt
top of page
Zoeken
Foto van schrijverAnne Versteylen

Chocola....!!

Bijgewerkt op: 9 feb. 2020




Chocola!

Ongeveer 2000 jaar geleden is chocola bij toeval ontdekt door de Tolteken, deze stam leefde in Midden en Zuid Amerika.

De Tolteken gebruikten het pulp uit de vrucht omdat de bonen zelf erg bitter smaakten. Op een dag gooide een Tolteek de cacaobonen weg in het vuur en dit gaf zo’n heerlijke geur dat hij de bonen uit het vuurde haalde en deze plette tussen stenen tot een gladde massa.

De chocola was geboren!

De Maya-indianen waren de 1e cacaotelers. Rond 600 na Christus hadden zij al cacaoplantages.

Met de bonen uit de plant bereidden zij een bittere drank met de naam ‘Xocoatl’.

De koning van de Azteken leerde zijn mensen ‘Xocoatl’ te bereiden.

Het was een zeer versterkende drank op basis van cacaobonen, maismeel, paprika, peper en water.

Het gaf kracht en heel veel energie en het was een drankje wat exclusief aan het hof werd geschonken.

Door de waarde van de cacaoboon werd deze ook als betaalmiddel gebruikt.

Voor een konijn betaalde je 10 bonen.

Ontdekkingsreiziger Christopher Columbus kwam tijdens zijn laatste reis aan op het Caribische eiland Guanaja. De Azteken boden hem hun kostbare drank aan.

Het drankje bekoorde hem absoluut niet, hij vond het te bitter, maar hij nam toch de cacaobonen mee naar Europa.

Pas in 1528 deed de chocola echt zijn intrede in Europa dankzij Hernan Cortéz.

Deze Spaanse ontdekkingsreiziger ziet in tegenstelling tot Columbus wel de economische waarde in van de cacaobonen. Hij neemt dan ook grote hoeveelheden mee naar Spanje.

Cortéz leert de leden van het Spaanse Hof de kostbare drank te bereiden.

Het werd een geliefd drankje ook omdat de Spanjaarden het product verzachtten met suiker, vanille en room.

Het drankje bleef een tijd lang geheim aan het Spaanse Hof totdat het zo’n 100 jaar later ook doordringt tot de hogere kringen van Milaan en Londen.

In Engeland wordt de vaste vorm van ‘Xocoatl’ ontdekt en dan neemt de populariteit alleen maar toe. Het blijft echter nog lange tijd een luxe product. Pas eind 18e eeuw begin 19e eeuw begint de prijs van cacao te dalen. En in 1728 verrijst de 1e chocoladefabriek in Engeland.

In Nederland ontstaat midden van de 17e eeuw de 1e chocolade- en koffiehuizen.

Het is de Nederlander ’van Houten’ die in 1820 een manier ontdekt om van de chocola repen te maken.

Hij ontwerpt een pers die de cacaoboter scheidt van de vloeibare chocola. Deze cacaoboter wordt vermengt met cacaopoeder en de chocoladereep is geboren!


Meer informatie over Chocola kan je lezen onder het kopje: Weetjes

 

En nu dan een van de meest heerlijke en bekende nagerechten:

Mousse au Chocolat!

Voor 4 personen:

150 gram donkere chocola

2 eieren

200 ml slagroom.

50 gram suiker

De chocola ‘au bain-marie’ laten smelten.

De eiwitten zeer stijf kloppen

Het eigeel schuimig roeren met eventueel de suiker.

Slagroom stijf kloppen.

Klop al deze elementen door de gesmolten chocolade.

Laat de massa opstijven voor ongeveer 2 uur.

Bon Appétit!

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page